Welcome, Guest. Please login or register.
De ANVK vindt dat mannen en vrouwen gelijkwaardig aan elkaar zijn en zo ook behandeld dienen te worden. Maar wereldwijd nemen vrouwen nog steeds een achtergestelde positie in ten opzichte van mannen. In Nederland hebben vrouwen sinds de vorige eeuw wettelijk gelijke rechten en kansen gekregen, de uitkomsten daarentegen blijven voor veel vrouwen achter ten opzichte van die van mannen.
In veel Arabische landen hebben vrouwen nog niet eens dezelfde rechten als mannen, laat staan gelijke uitkomsten. Verschillende onderzoeken tonen aan dat vrouwen internationaal zich in een achtergestelde positie bevinden op gebieden zoals zelfbeschikkingsrecht, stemrecht, vrijheid van meningsuiting en participatie in de samenleving. In het VN verdrag van de rechten van de vrouwen zijn de rechten van de vrouw wereldwijd vastgelegd. Maar in geen enkel land zijn vrouwen verzekerd van een gelijke positie. Zo loopt Nederland internationaal sterk achter wat betreft vrouwen in besluitvormende en bestuurlijke functies. De ANVK brengt in kaart waar de uitkomsten en kansen voor vrouwen achterblijven en biedt een podium voor de expertise, slagvaardigheid en focus van diverse belangenorganisaties, NGO’s (niet-gouvernementele organisaties), activisten, burgers, instituten en partners.
Het bestuur bestaat uit drie personen, zowel Arabisch als Nederlanders: 1- Dr.T. Meihuizen-Hassoun, oprichter en voorzitter. 2- Dr. W. Dijk secretaris. 3- L. Hofman. penningmeester. Het bestuur komt tien keer per jaar bijeen en adviseert en toetst het beleid van de ANVK.
Dr. Tomador Meihuizen Hassoun - Voorzitter.
Voorzitter van Arabisch Nederlandse Vrouwen Kring. Haar belangrijkste onderzoek over Gender theorie, Feminisch activism, Urbanisatie,Gender in Arabische landen in het bijzonder in het Midden Oosten .
Dr. Wil Dijk - Secretary.
Dr.Wil Dijk werd in Kobe (Japan) geboren. Eigenlijk was in die tijd Burma voor het gezin ‘thuis’ met hun basis in de hoofdstad Rangoon.
Zij heeft gedurende haar leven lange jaren in verscheidene landen gewoond (Pakistan, Egypte, Iran, (voormalig) Joegoslavië, Amerika (New York), Tsjecho-Slowakije (Praag), en Noorwegen (Oslo). Nadat zij zich in Nederland vestigde in de 1980er jaren, is zij blijven reizen, vooral naar Midden Oosterse en Aziatische landen.
Aan de Leidse Universiteit studeerde zij Japanologie waarna zij promoveerde op een proefschrift met de titel: “Seventeenth Century Burma and the Dutch East India Company, 1634-1680”. Zij blijft ‘freelance researcher’ en doet momenteel onderzoek naar de Nederlandse handel in Aziatische slaven van rond de Golf van Bengalen.
Na een onafgebroken verblijf van ruim 15 jaar in Muslim landen, heeft de ANVK haar bijzondere belangstelling.
Louis Hofman - Treasurer.
Geboren 26 augustus 1965 en wonend op Scheveningen. Beheerder van particulier onroerend goed sinds 2001. In geval van verhuurde panden veelal te maken met de zogeheten expats. Voorheen diverse (technisch) commerciële functies vervuld en daardoor van 1990- 1998 veel in het Midden-Oosten en Noord-Afrika gereisd. Toen zeer geïnteresseerd in de Arabische wereld geraakt.
De Raad van Bestuur van de ANVK bestaat uit twaalf vrouwen van verschillende achtergronden en afkomsten. De Raad van Bestuur van de ANVK heeft opdracht gegeven voor de realisatie, communicatie en programmering van de ANVK aan producent Cultuurfabriek. Het raadbestuur komt drie keer per jaar bijeen en adviseert en toetst het beleid van de ANVK. De raadsbestuursleden zijn: 1- Dr. Maha Najjar 2- Dr. Laila Jordans-Cotran 3- Dr. M. de Regt 4- Drs. Ine Vink 5-. Laila Jaffar 6- Drs. M. Leemstra 7-Drs. Inke . Zij zijn allen te bereiken via de ANVK.
De ANVK organiseert bijeenkomsten, debatten, lezingen, films, festivals, acties en netwerken waarin vrouwen, mannen, bedrijven, overheden en instanties zijn vertegenwoordigd om verandering te bewerkstelligen in het belang van vrouwen en in het belang van de samenleving in haar geheel.
Lezingen, debatten en filmsIedere maand organiseert de ANVK een lezing of debat en film. Vanuit één van de vijf doelstellingen wordt de actualiteit onder de loep genomen en bediscussieerd door verschillende interessante en spraakmakende gasten.Te gast waren onder andere: Dr. Nasr Abo zaid, Petra Stienen, Houzan Mahmod, Ambassadeur Ramzia Al-Iriani voorzitter van de Arabische Vrouwen Organisatie in de Arabische Liga, Dr. Saaida Aghrbi Tunesische parlementair, Dr. Nermin Othman Minister van vrouwen in Irak, Dr. Malika Ben Radi een van de oprichtrers van Al-Modawana in Marokko, Dr. Laila Jordans-Cotran en Dr. Maha Najjar. De middagen worden afgewisseld door muzikale intermezzo’s of films of beiden. De meeste van deze activiteiten zijn gratis en toegankelijk voor vrouwen en mannen.
De ANVK Lunches/dinersNa de activiteit is er de mogelijkheid om deel te nemen aan de ANVK Arabische Lunch. Een speciale maaltijd voor alle gasten van de activiteit. Tijdens de lunch/diner staat onderlinge uitwisseling van kennis, ervaring en expertise centraal. Dit wordt op een aantrekkelijke en eigentijdse wijze gefaciliteerd door de ANVK. Na de activiteit is er volop gelegenheid om onder het genot van een drankje te netwerken!
ANVKcoproductieDe ANVK krijgt regelmatig verzoeken om een evenement, conferentie, film, lezing in samenwerking met andere partijen te organiseren. Soms zijn deze bijeenkomsten besloten, maar vaak zijn ze toegankelijk voor iedereen. Deze evenementen passen altijd bij de ANVK doelstellingen. Recente opdrachtgevers waren onder andere: HIVOS, VOVIB, ICCO, de IDF, Yasmin, Syrische vereniging, Ambassade van Jemen, Ambassade van Saoudie Arabië.
Internationale ConferentiesDe eerste Internationale conferentie van de ANVK was in 2003. Dit was niet alleen een internationale conferentie maar ook een festival die in het teken stond van de rechten van vrouwen in Saoedie Arabië. Het was een grootschalig evenement niet alleen voor Arabische maar ook voor Nederlandse vrouwen. Een zeer diverse groep vrouwen en mannen van uiteenlopende leeftijden, culturen en disciplines kwam hiermassaal op af. Vanaf 2003 tot nu organiseerde de ANVK jaarlijks een internationale conferentie met festival van een bepaald Arabisch land. Het bewijs dat de ANVK doelgericht netwerkt en de publieke opinie beïnvloedt is wel de enorme aandacht die de pers aan deze evenementen besteedt. In 2011 zal de ANVK haar tiende festival organiseren.
De ANVK onlineDe ANVK heeft sinds 2005 een eigen website www.ANVK.org waar bezoekers gratis een persoonlijk profiel kunnen aanmaken. Met dit profiel leggen gebruikers eenvoudig contact met andere inspirerende ANVK leden kunnen zij onbeperkt kennis en ervaring uitwisselen, artikelen schrijven, publiceren en mee-discussiëren over een groot aantal onderwerpen.